رنگ بندی کابل ها چگونه است؟

تمامی سیم و کابل ها از استانداردهای رنگی خاصی پیروی می کنند. که هر رنگ نشان می دهد آن سیم خاص چه عملکرد ویژهای در مدار انجام می دهد. هر سیم برقی ممکن است در جایی جریان برق داشته باشد، بنابراین لازم است موقع کار کردن با هر رنگی، به یک اندازه جانب احتیاط را نگه دارید. در این مقاله ابتدا به رنگ های مختلف سیم میپردازیم و بعد سیم ارت، فاز و نول، تفاوت هایشان و جایگاه هر کدام در وسایل مختلف را بیان خواهیم کرد.

سیم های برق سیاه

سیم های برق سیاه برای انتقال برق به سوییچ ها و پریزهای برق، همچنین اغلب برای پایه های سوییچ در مدارها به کار گرفته می شوند و نقش اتصالی را ایفا می کنند که سوییچ را به بار الکتریکی وصل میکند. که تمام سیم های سیاه همیشه دارای جریان برق هستند.

سیم های برق قرمز

سیم های قرمز نیز مانند سیم های سیاه می توانند در چند نوع پایه ی سوییچ به کار گرفته شوند.همچنین رنگ قرمز برای اتصال سنسور دود به سیستم برق خانه نیز استفاه می شود. میتوان دو سیم قرمز را به هم متصل کرد یا یک سیم قرمز را با یک سیم سیاه با هم به کار برد.

سیم های برق آبی و زرد

سیم های برق آبی و زرد حامل جریان برق هستند اما در سیم کشی پریزهای معمولی به کار نمی روند.کاربرد های آبی و زرد زمانی استفاده می شوند که سیم های برق دار از میان سیم راه کشیده شده باشند.

سیم های برق سفید و خاکستری

کابل های سفید و خاکستری برای نول استفاده می شوند. استفاده از رنگ سفید برای این منظور رایج تر است.

سیم های برق سبز

هدف از به کار بردن رنگ سبز، مشخص کردن کابل اتصال به زمین یک مدار برق است. سیم های برق سبز رنگ به پایانه ی زمین در جعبه ی پریز متصل می شوند و مسیر رانش آنها به رسانگر فشار قوی در پنل برق است. سیم های برق سبز در واقع به عنوان محافظ عمل می کنند .

استاندارد رنگ کابل های برق در ایران

رنگ بندی کابل رایج موجود در بازار ایران مطابق استاندارد IEC 60227 یا ISIRI 607 است که به صورت خلاصه بیان می شود.

کابل تک رشته: رنگ عایق کابل تک رشته معمولاً سیاه انتخاب می شود.

کابل دو رشته: معمولا از رنگ سیاه برای فاز و از آبی برای نول استفاده می شود. البته می توان از رنگ های دیگری نیز استفاده کرد.

کابل سه رشته: زرد/ سبز – آبی – قهوه ای یا سیاه

کابل چهار رشته: زرد/سبز – طوسی – سیاه – قهوه ای یا آبی– طوسی – سیاه – قهوه ای

کابل پنج رشته : زرد/سبز – آبی – مشکی – قهوه ای – طوسی یا قهوه ای – آبی – مشکی – طوسی – مشکی

نکات مهم رنگ بندی کابل ها 

  1. از رنگ بندی کابل زرد/سبز فقط برای اتصال زمین و یا تدابیر حفاظتی مشابه استفاده می شود.
  2. رنگ آبی برای مشخص کردن سیم نول است.
  3. در صورت نبود سیم نول، رنگ آبی برای مشخص کردن هر رشته ای از کابل قابل استفاده خواهد بود؛ البته به غیر از رشته ی مخصوص اتصال زمین یا هادی حفاظتی.

توجه:هرگونه کپی برداری از مقاله با ذکر منبع و ارائه ی لینک مقاله بلامانع است.